Contact us
Svenskt företag specialiserat på rör, rördelar, ventiler, packningar och flänsar.

LKAB satar på LNG

Publicerad: 13 maj 2014 kl 12:21

LKAB satsar på flytande naturgas, LNG, i pelletsverket MK3 i Malmberget i ett fullskaleförsök. Investeringen är på drygt 50 miljoner kronor.

En ny terminal för naturgas byggs i Vitåfors. Det skriver LKAB i personaltidningen Veckobladet.

 

Flytande naturgas är ett nytt alternativ på energimarknaden för LKAB som stöder företagets mål att minska utsläppen av koldioxid med 20 procent till år 2020.

 

I Malmberget finns två pelletsverk som i framtiden kan använda naturgas om försöket blir positivt. I Svappavaara planeras ett försök med biobränsle i pelletsverket. För drygt ett år sedan genomfördes pilotförsök med naturgas vid LKABs förbränningsanläggning i Luleå.

 

– Nu bygger vi om pelletsverket MK3 i Malmberget för partiell fullskaledrift med flytande naturgas, säger Christian Fredriksson, LKAB, specialist inom förbränning på energi- och klimatenheten till Veckobladet.

 

För LKAB är naturgas en ren miljöinvestering. Framförallt kan utsläppen av koldioxid minskas med 25 procent från de verk som konverteras. Det är ett viktigt bidrag till att uppfylla LKABs energi- och klimatmål och som gör LKABs Green Pellets ännu grönare.

 

Jimmie Widing är projektledare för naturgaskonverteringen vid Mk3:

– Investeringen består av en naturgasdepå med en förångare och ett ledningsnät samt brännarutrustning. 40 personer jobbar med projektet i olika sammanhang från juni till i november i år, säger han.

 

Naturgasen till LKAB leveraras i komprimerad och flytande form, LNG, eller Liquid Natural Gas. Systemet är flexibelt och LNG är etablerat på marknaden.

 

LKAB ska dessutom spara energi. Energianvändningen ska minska med drygt 20 procent räknat i energimängd per ton färdiga produkter. Redan i år ska 106 gigawattimmar sparas in enligt planen. LKAB genomför också försök med biobränsle i fordon och inför omfattande åtgärder för att effektivisera användningen av energi för att nå energi- och klimatmålen.

 

http://www.processnet.se/alla/lkab-satsar-pa-lng/

 

Dela med...

Nyhetsbrev

Önskar du att få vårt nyhetsbrev direkt skickat direkt till din mail? Fyll i din epostadress.

Frågor och svar

Här hittar du frågor och svar. Hittar du inte svaret på din fråga? Fråga oss gärna genom formuläret intill.

Till frågor och svar